Żyto (Secale) obejmuje kilkanaście gatunków jednorocznych i wieloletnich roślin zielnych. Podstawowym kierunkiem wykorzystania ziarna żyta jest przemiał na mąki. W Polsce w ostatnich latach produkcja mąki żytniej jest na poziomie około 700 tys. ton rocznie.

Mąki żytnie wykorzystywane są głównie w piekarstwie do produkcji różnych asortymentów pieczywa żytniego i mieszanego. Są one także stosowane w przemyśle ciastkarskim jako dodatek do mąki pszennej przy produkcji pierników i krakersów. Z ziarna żyta poddanego obróbce hydrotermicznej produkuje się płatki oraz ziarno preparowane. Ziarno żyta może być również surowcem do produkcji słodu. Mąka słodowa stanowi dodatek do pieczywa głównie żytniego, stosowany w celu polepszenia aromatu i smaku oraz nadania miękiszowi charakterystycznego zabarwienia.

 

„Warsztaty dla piekarzy: żyto, zboża pradawne i bezglutenowe. Światowe trendy dla pieczywa najwyższej jakości.“
Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

W ramach wątku Czy wiesz, że… Prezentujemy fragmenty i skróty z materiałów warsztatowych, które otrzyma każdy uczestnik projektu. Powyższe opracowanie jest autorstwa pani dr hab. Grażyny Cacak-Pietrzak z Zakładu Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż SGGW w Warszawie.