Rozpoczynamy projekt: Warsztaty dla piekarzy: żyto, zboża pradawne i bezglutenowe.

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego informuje o rozpoczęciu realizacji zadania:
„Warsztaty dla piekarzy: żyto, zboża pradawne i bezglutenowe. Światowe trendy dla pieczywa najwyższej jakości”.
Projekt finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.


Zadanie ma na celu promocję wysokiej jakości surowców piekarskich, żyta, zbóż pradawnych i bezglutenowych.

Udział w warsztatach to szansa dla piekarzy na odkrycie nowych możliwości powiększenia sprzedaży, jakie może przynieść zastosowanie innowacyjnych, światowych technologii produkcji pieczywa oraz najwyższej jakości surowców piekarskich. Miejscem warsztatów będzie Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia w Lublinie. Pod okiem samego Wiesława Kuci, w trakcie 2-dniowych warsztatów, uczestnicy wypieką:

– chleb bezglutenowy na drożdżach
– chleb bezglutenowy na zakwasie
– chleb pradawny na drożdżach z dodatkiem pradawnych zbóż
– chleb pradawny na zakwasie
– chleb pszenno – żytni na zakwasie
– chleb pełnoziarnisty bez dodatku mąki
– chleb żytni razowy
– chleb żytni razowy na miodzie
– chleb żytni pytlowy
– chleb mieszany na zakwasie ze słonecznikiem.

Każdy uczestnik otrzyma materiały szkoleniowe w postaci zestawu płyt dvd i materiałów dotyczących użytych surowców oraz receptur, fartuch ochronny, oraz na zakończenie certyfikat uczestnictwa.

Tym razem do projektu zapraszamy po jednej osobie z firmy: piekarza lub ucznia zawodu, z terenu całej Polski. Uczestnictwo w warsztatach jest bezpłatne, natomiast koszty dojazdu i pobytu uczestników w miejscu szkolenia nie będą przez nas refundowane.

Kolejne informacje już wkrótce.