Drożdżówka o obniżonej zawartości cukru: Radziwiłłówka

Projekt finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

Promocja drożdżówki o obniżonej zawartości cukru i zdrowego żywienia wśród dzieci i młodzieży przedszkolnych i wczesnoszkolnych

Jak powszechnie wiadomo nasze małe pociechy chętnie sięgają po różne słodkości. Nie zawsze jednak idzie to w parze ze zdrowym odżywianiem….
Drożdżówka Radziwiłłówka® to produkt, który powstał z myślą o naszych dzieciach, jej smak niczym nie odstaje od tradycyjnej drożdżówki a jej szczególną zaletą jest obniżona zawartość cukru, tłuszczu oraz soli!

Drożdżówka Radziwiłłówka® może być sprzedawana dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty, ponieważ spełnia wymagania aktualnego rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty. Drożdżówka wykonana zgodnie z recepturą, nie przekracza 15 g cukru, 10 g tłuszczu oraz 0,45 g sodu (1,2 g soli) w 100 g wyrobu gotowego. Drożdżówki dostępne są z dwoma nadzieniami: jabłko-białe winogrono, jagoda-białe winogrono.

 

O projekcie

Rewolucja w sklepikach i stołówkach szkolnych, którą zafundowano dzieciom w 2015 r., podważyła zaufanie rodziców do instytucji stanowiących prawo o bezpieczeństwie żywności i do rozsądku urzędników. Między innymi zakazano w szkołach sprzedaży drożdżówek i słodzenia potraw, a proceder ten został obłożony karami do 5 tysięcy złotych.

Odpowiedzią na tę sytuację była decyzja Ministra Zdrowia Konstantego Radziwiłła (podjęta na wniosek Minister Edukacji Narodowej Anny Zalewskiej) o złagodzeniu obowiązujących obostrzeń prawnych, m.in. poprzez dopuszczenie stosowania ograniczonej zawartości cukru.

Powstała inicjatywa powołania Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Zarządzie Głównym Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów
i Techników Przemysłu Spożywczego, której zadaniem miało być m.in. opracowanie receptury drożdżówki spełniającej kryteria zdrowotne – niższa zawartość cukru i zadowalające cechy smakowe – dzięki wykorzystaniu składników prozdrowotnych oraz produkcja z wykorzystaniem stosownych koncentratów odpowiedniej mąki i wsadu owocowego.

Uzyskano innowacyjny produkt, opracowany przez zespół prof. dr hab. Danuty Kołożyn-Krajewskiej z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, przewodniczącej RPŻP, który w postaci koncentratu został, po drobnych korektach technologicznych, wdrożony do produkcji przemysłowej przez firmę AKO S.A. z Bydgoszczy; wykorzystano nadzienie owocowe firmy ZENTIS Sp. z o. o. z Siedlec. Badania sensoryczne i degustacje wśród dzieci potwierdziły trafność doboru surowców i doskonały smak, akceptowany przez dzieci, a badania wartości odżywczej i cech nowego produktu wskazały, że jest to wyrób, który bez wątpienia można zaliczyć do grupy produktów prozdrowotnych (funkcjonalnych), dynamicznie rozwijających się na światowym rynku żywnościowym.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu Zwykła Drożdżówka z nadzieniem Drożdżówka Radziwiłłówka
Wartość energetyczna (kJ) 1343 1156
Wartość energetyczna (kcal) 321 276
Tłuszcz (g)
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g)
8,5
3,1
5,4
0,7
Węglowodany (g)
– w tym cukry (g)
55
22
51
13
Błonnik (g) 1,3 1,8
Błonnik (g) 6,8 6,5
Sól (g) 0,45 0,33

W lipcu 2018r. w ramach działania dofinansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych ”Promocja drożdżówki o obniżonej zawartości cukru i zdrowego żywienia wśród dzieci i młodzieży przedszkolnych i wczesnoszkolnych” na terenie miasta Warszawy w ramach akcji lato w mieście dostarczono drożdżówki do szkół.