Mąka pszenna

Ziarno pszenicy zwyczajnej jest przede wszystkim surowcem do produkcji mąki na cele konsumpcyjne oraz kasz (pęczak, kasza manna), słodu piwowarskiego, skrobi (krochmal), glutenu witalnego. Z ziarna pszenicy produkuje się handlowe mąki jasne (typu 450, 500, 550, 750) oraz ciemne (typu 1400, 1850, 2000). Oprócz ww. produkowane są także mąki o parametrach jakościowych zgodnych z ściśle określonymi wymaganiami odbiorcy („mąki na życzenie”). Produkowane są także mąki o specjalnym przeznaczeniu, np.:

– mąki pszenne niskoglutenowe, o obniżonej zawartości substancji białkowych wykorzystywane do produkcji wafli, biszkoptów i herbatników,
– mąki pszenne niskoenergetyczne, stosowane jako dodatek do wyrobów piekarskich a także do produkcji pieczywa niskoenergetycznego,
– mąki pszenne wysokobiałkowe, zawierające znacznie większe ilości substancji białkowych dodatek poprawiający właściwości wypiekowe ciasta,
– mąki pszenne poddane obróbce termicznej, wykorzystywane do produkcji zup, sosów i odżywek dla dzieci.

 

„Warsztaty dla piekarzy: żyto, zboża pradawne i bezglutenowe. Światowe trendy dla pieczywa najwyższej jakości.“
Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

W ramach wątku Czy wiesz, że… Prezentujemy fragmenty i skróty z materiałów warsztatowych, które otrzyma każdy uczestnik projektu. Powyższe opracowanie jest autorstwa pani dr hab. Grażyny Cacak-Pietrzak z Zakładu Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż SGGW w Warszawie.