Organizacja Konferencji Naukowo – Technicznej pt. Pieczywo – Smak, Zdrowie, Ekonomia.

Projekt finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

Wiarygodni eksperci o spożyciu pieczywa

Problemem, na który chcemy zareagować jest tendencja spadkowa w spożyciu pieczywa w Polsce oraz szerzenie się trendów na pseudo odchudzanie. Rozpowszechniane są błędne opinie na temat produktów zbożowych narzucane przez osoby niekompetentne. coraz częściej przedstawia się pieczywo tylko w złym świetle – jako szkodliwe dla zdrowia, alergizujące, produkty tylko odpiekane z mrożonek. jest to krzywdząca opinia dla tradycyjnego piekarstwa, które należy wspomóc w walce o konsumenta.

Producentom produktów zbożowych i mediom brakuje wiarygodnych informacji o wartości odżywczej i prozdrowotnej produktów zbożowych. W mediach głównie pojawiają się artykuły o szkodliwości glutenu i nieprawdziwe informacje, które głównie młodych konsumentów zniechęcają do konsumpcji produktów zbożowych. Poprzez systematyczną pracę z mediami należy prostować wszystkie takie mylące informacje i przedstawiać zalety jakie płyną z konsumpcji produktów zbożowych. Należy korzystać z informacji i badań od wiarygodnych autorytetów i ekspertów.

Działania przewidziane w projekcie:

A) Organizacja konferencji skierowanej do producentów pieczywa oraz mediów ogólnopolskich połączonej z degustacją pieczywa najwyższej jakości:

Konferencja odbędzie się 22 października 2019 r. o godz. 11.oo w sali „A” Warszawskiego Domu Technika: Warszawa, ul. Czackiego 3/5.

B) Przygotowanie broszury skierowanej do piekarzy, przygotowanej przez ekspertów technologów. Będzie ona rozdawana podczas w/w konferencji.​

Do pobrania

Poniżej zamieszczamy program konferencji i kartę zgłoszeniową, po przesłaniu której zagwarantują sobie państwo możliwość udziału w w/w konferencji:

Program konferencji

Karta zgłoszenia udziału

Zachęcamy do obejrzenia filmu z konferencji: