Ważny artykuł

 

Organizujemy szkolenia z zakresu prawa żywnościowego i znakowania produktów spożywczych,  wymagań systemów jakości (BRC, IFS, AIB, HACCP) oraz GHP i GMP, na uprawnienia energetyczne dla dozoru (D) i eksploatacji (E), zakończone egzaminem i inne: 
- otwarte lub w siedzibie Zleceniodawcy.

 

Wykonujemy wyceny majątkowe, opracowania i ekspertyzy z zakresu technologii, badania zdolności produkcyjnej zakładów, elaboraty odszkodowawcze oraz wyceny majątkowe dla obiektów znacjonalizowanych z naruszeniem prawa, zwracanych właścicielom.

 

 

OSIĄGNIĘCIA

 
 
 
 
Naszą witrynę przegląda teraz 19 gości 
 
 

honorowyzlotymedal

S
towarzyszenie Naukowo - Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego jest ogólnopolską organizacją społeczną, zarejestrowaną w 1946 roku, posiadającą osobowość prawną, zrzeszającą kadrę inżynieryjno – techniczną przetwórstwa rolno – spożywczego. Głównym celem Stowarzyszenia jest udział w rozwijaniu nauki i techniki w gospodarce żywnościowej. Zadaniem SITSpoż jest podkreślenie rangi inżynierów i techników polskiego przemysłu spożywczego i propagowanie osiągnięć wyróżniających się członków. Stowarzyszenie jest właścicielem 7 tytułów wydawniczych - czasopism branżowych: Przemysł Spożywczy, Gospodarka Mięsna, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Przegląd Zbożowo – Młynarski, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Przegląd Gastronomiczny, Продовольствиеktóre spełniają ogromną rolę w kształtowaniu wiedzy i świadomości polskiego społeczeństwa. W ramach struktury Stowarzyszenia działają jednostki branżowe - Rady Krajowe o ogólnopolskim zasięgu, np.: Winiarstwa i Miodosytnictwa, Drożdżownictwa, Gorzelnictwa i Produkcji Biopaliw, Przetwórstwa i Zamrażalnictwa Owoców i Warzyw, Krajowe Forum Piekarzy i Cukierników.

 
Kongres Bezpieczeństwa Żywności

 

Szanowni Państwo,

 

 jako Partner Merytoryczny zapraszamy Państwa do udziału w Kongresie Bezpieczeństwa Żywności, który odbędzie się  w Warszawie 11 października 2017  pod hasłem
 
„Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz wykorzystanie innowacyjnych rozwiązań źródłem sukcesu w biznesie.”


 Więcej informacji w załączonym zaproszeniu
.

 Jeśli uznają Państwo, że inna osoba z firmy może być bardziej zainteresowana ww. tematyką, prosimy o przekazanie informacji.
Strona Kongresu: 
http://foodcongress.org/


   Pozdrawiam / Best Regards / Mit freundlichen Grüßen, 
Bronisław Wesołowski - Prezes

 

 
Powstaje nowa Rada

Stowarzyszenie Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego wraz z kilkoma firmami produkującymi maszyny
i urządzenia dla przetwórstwa rolno-spożywczego i gastronomii wystąpiło z inicjatywą powołania Krajowej Rady Producentów Maszyn i Urządzeń dla Przetwórstwa Rolno-Spożywczego i Gastronomii.

         W związku z powyższym w dniu 27 czerwca 2017 r. w siedzibie Stowarzyszenia zostało zwołane posiedzenie Komitetu Założycielskiego Krajowej Rady Producentów Maszyn i Urządzeń dla Przetwórstwa Rolno-Spożywczego i Gastronomii. Zebrani dyskutowali nad przewidywanymi głównymi kierunkami działalności Rady.

W wyniku dyskusji zaproponowano następujące najważniejsze kierunki działalności Rady:

1.    Organizacja wsparcia merytorycznego dla członków Rady.

2.   Organizacja szkoleń i doradztwa nt. aktualnych wymagań dla maszyn i urządzeń dot. obowiązujących aktów normatywnych, trybu oceny zgodności maszyn i urządzeń i innych.

3.  Nawiązanie współpracy z Polskim Komitetem Normalizacyjnym poprzez SITSpoż i jego przedstawicieli w strukturach doradczych PKN i próba wpływania na determinowanie właściwych kierunków rozwoju technicznego maszyn i urządzeń dla branży spożywczej.

4.    W oparciu o współpracę z PKN  wypracowanie  takich zasad, aby członkowie Rady mogli  korzystać z norm PKN na preferencyjnych zasadach.

5.  Nawiązanie kontaktu z małymi firmami przetwórczymi oraz ich organizacjami np. Izbą Produktu Lokalnego i Regionalnego, w celu wspólnego wypracowania  modelu działania wychodzącego naprzeciw potrzebom producentów żywności na rynki lokalne


Na obecnym etapie zapraszamy chętnych przedstawicieli firm produkujących maszyny i urządzenia dla przemysłu rolno-spożywczego do zgłaszania swojego uczestnictwa w pracach Rady.

Deklarację członkowską można pobrać tutaj, wypełnić ją i przesłać do siedziby Zarządu Głównego Stowarzyszenia do 30. września br. Po tym terminie przewidujemy kolejne spotkanie, w poszerzonym gronie  członków, na którym zostaną doprecyzowane zasady współpracy.

W przypadku pytań prosimy o kontakt do naszego biura:

Zarząd Główny Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego

Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego

00-043 Warszawa, ul.: Czackiego 3/5

tel: 22 826 63 44

Serdecznie zapraszamy do współpracy.

 
Posiedzenie Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu (KRGiC)

27 lipca 2016 roku odbyło się kolejne posiedzenie Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. Spotkanie to, odbyło się przy współpracy z firmą PricewaterhouseCoopers (PwC). Jest to wiodąca globalna organizacja świadcząca profesjonalne usługi doradcze. Celem firmy jest budowanie zaufania wśród społeczeństwa i rozwiązywanie istotnych problemów. Korzystając z wiedzy i kwalifikacji ponad 208 tysięcy pracowników w 157 krajach, zapewnia klientom najwyższą jakość w zakresie audytu, doradztwa biznesowego oraz doradztwa podatkowego i prawnego. W Polsce PwC zatrudnia zespół ponad 2000 specjalistów i kadry wspierającej. Oferta firmy jest kierowana do firm działających we wszystkich sektorach gospodarki – zarówno do największych koncernów, jak i lokalnych przedsiębiorstw rodzinnych.

Wspólne spotkanie KRGiC i PwC miało na celu wypracowanie jednolitego stanowiska branży gastronomicznej w sprawie ogólnej Interpretacji w zakresie stawki VAT na sprzedaż dań gotowych. Omówione zostały

Więcej…
 
Ekspertyzy Stowarzyszenia

Zespół Rzeczoznawców Stowarzyszenia Naukowo - Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w marcu 2015 roku wykonał na zlecenie firmy spożywczej z Białorusi ekspertyzę dotyczącą oceny stanu technicznego maszyny zakupionej w Holandii, w związku z występowaniem nadmiernych drgań w trakcie pracy urządzenia. Ekspertyza zastała wykonana w oparciu o wynik badania maszyny przy pomocy analizatora drgań obsługiwanego przez certyfikowanego diagnostyka drgań mechanicznych. Nasza ekspertza, jako kraju wchodzącego w skład Europejskiego Obszaru Gospodarczego, jest niezbędna z uwagi na wykorzystanie jej do postępowania sądowego w Holandii.

Stowarzyszenie SITSpoż poleca usługi Zespołu Rzeczoznawców, w przypadku gdzie niezbędne są opinie i ekspertyzy wydawane przez rzeczoznawców z państwa należącego do Unii Europejskiej.

Zainteresowanych naszą ofertą prosimy o kontakt: tel: 48 22 827 38 49 fax: 48 22 827 38 47 e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. .

 
Posiedzenie Rady Naukowej przy Radzie Promocji Żywności Prozdrowotnej

W dniu 22 czerwca br. w siedzibie Stowarzyszenia odbyło się posiedzenie Rady Naukowej przy Radzie Promocji Żywności Prozdrowotnej.

Rada Naukowa przy Radzie Promocji Żywności Prozdrowotnej składa si ę z szerokiego grona wybitnych przedstawicieli nauk związanych z branżą rolno-spożywczą. Pracom Rady Naukowej przewodniczy prof. dr hab. Danuta Kołożyn – Krajewska z SGGW w Warszawie.
Na wstępie posiedzenia Prezes Zarządu Głównego SITSpoż. Bronisław Wesołowski  uroczyście wręczył  powołania członkom Rady Naukowej. W dalszej części  członkowie Rady Naukowej nakreślili wstępne założenia działalności.

Więcej…
 
Wyborcze Krajowe Zgromadzenie Delegatów

 

Dnia 30. listopada  2016 r. odbyło się Wyborcze Krajowe Zgromadzenie Delegatów naszego Stowarzyszenia.

Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 10