Gluten na zdrowie!

Projekt finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

Miło nam poinformować, że zostaliśmy współorganizatorem ważnego wydarzenia promującego zdrowe odżywianie. Po raz pierwszy w mieście Łódź odbyła się impreza p.t. “Świętomięs Polski”, która zawsze przyciąga wiele zainteresowanych żywnością osób. Byliśmy odpowiedzialni m.in. za prelekcje, prezentacje i degustacje polskiego pieczywa.

Od pewnego czasu media i „pseudodietetycy” budują w świadomości konsumentów złą opinię o glutenie i jego szkodliwości dla zdrowia. Z tego powodu spada spożycie pieczywa i innych produktów zbożowych, w szczególności tych na bazie pszenicy .

Z powyższych powodów Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników postanowiło opracować projekt skierowany do konsumentów, w którym eksperci- technolodzy i dietetycy próbują obalić mit o szkodliwości glutenu, tłumaczą kto powinien ograniczyć spożycie produktów zbożowych z powodu wskazań medycznych oraz przedstawić zalety spożywania pieczywa i produktów zbożowych. Nasi eksperci w spotkaniach z konsumentami uświadamiają, że pieczywo dostarcza wartościowego białka i węglowodanów i w krótkim czasie otrzymuje się z niego energię niezbędną do pracy i nauki. Eliminując pieczywo narażamy się na niedobór witamin z grupy B, a także wapnia i magnezu. Dla prawidłowej pracy układu pokarmowego niezbędny jest też błonnik zawarty w pieczywie. Przekonujemy, że w zależności od wykonywanej pracy i diety uzupełniającej, według ostatnich wskazań osoba zdrowa, dorosła powinna spożywać od 250 do 600g przetworów zbożowych, w tym pieczywa. Obecnie wiadomo, że gluten pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit Obecność glutenu w diecie zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL
i trójglicerydów. Dzięki środkom pozyskanym z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych możliwe było przekazanie tej wiedzy podczas dwóch imprez plenerowych połączonych z wystawą pieczywa, możliwością jego degustacji i poradami ekspertów z dziedziny żywienia i technologii. Dla uatrakcyjnienia oferty postanowiono połączyć siły piekarzy z producentami wędlin i zorganizowano wspólnie dwa przedsięwzięcia.

Pierwsze z nich towarzyszące Mięsnej Arenie odbyło się 24 sierpnia 2018 r. w Kołobrzegu, w atrakcyjnym turystycznie miejscu na placu przy latarni morskiej. Natomiast kolejne odbyło się w Łodzi 23 września 2018 r. przy ulicy Piotrkowskiej podczas Świętomięsa Polskiego. Te atrakcyjne lokalizacje zapewniły dużą frekwencję, co ucieszyło bardzo organizatorów.